Değer ifade eden birçok şey gibi konutlarda sigorta edilebiliyor.

Konutla ilgili akla gelebilecek her türlü tehlike bu sigortanın kapsamındadır. Her türlü tehlikeden kasıt Yangın, Yıldırım, İnfilak, Hırsızlık, Terör ve kötü niyetli hareketler, Sel, Dâhili su, Cam kırılması ve Duman hasarlarıdır. Sadece konut değil, konutta gerçekleşen olaydan etkilenen komşuların zararlarını da kapsar. Bütün bunlara ilaveten çok sayıda yardım hizmeti de konut sigortasının kapsamı içerisinde yer alır.

Sadece Ordu Sigorta olarak yılda iki bine yakın konut poliçesi düzenliyoruz. Biz bu işin önemine binaen insanlara bunu hatırlatıyoruz ve bu şekilde yaygınlaşıyor. İyi de oluyor.

Aksine çok ucuz. Bizim arkadaşlar konut sigortası anlattıklarında, karşılarındaki kişiler bu kadar bol teminatlı bir poliçe için çok yüksek bir fiyat bekliyor. Fiyat söylendiğinde birçoğu şaşkınlığını gizleyemiyor. 150 m2 bir daire ortalama 75.000,- TL. Eşya ile birlikte bugün itibarı ile 300 TL. Ye sigorta edilebiliyor.

Evet. Ancak şunu da eklemeliyiz.

İçinde yaşadığın konutta senin kullanımın esnasında meydana gelebilecek bir hasarda doğal olarak daire de zarar görecek ve bu da senin sorumluluğunda olacak. Bu sebeple dairenin de sigorta edilmiş olması gereklidir. Bina sahibi bu konuda uyarılabilir. Duyarsızlık durumunda siz yaptırmalısınız.

Konut binalarının deprem teminatı için DASK poliçesi yaptırmak gerekiyor. Eşyalar DASK kapsamında olmadığı için eşya deprem teminatı konut paket sigortasına eklenmektedir.

Konut binalarının deprem teminatı için DASK poliçesi yaptırmak gerekiyor. Eşyalar DASK kapsamında olmadığı için eşya deprem teminatı konut paket sigortasına eklenmektedir.

Sigortaya konu olan evin piyasa değeri değil inşa değeridir. Piyasa değerinin içerisinde arsa değeri de var. Ev yok olsa da arsaya bir şey olmayacağı için arsa değerinden kaynaklanan bedel tenzil edilerek sigorta yapılması gerekir. Çünkü hasar söz konusu olduğunda evin inşa değeri hesaplanarak ödeme yapılır. Daha önce yaptırdığınız poliçede fazla bedel göstererek boşa para ödemişsiniz.

Şirketler arasında ufak tefek farklılıklar olabilir. Bu o kadar önemli değil. Önemli olan doğru ve bilinçli bir poliçe yaptırmaktır. Ordu Sigorta olarak yoğun bir şekilde düzenlediğimiz konut poliçeleri belli bir bilgi birikimi ve deneyim oluşturdu. Bu da poliçe yaptıracaklar için bir avantaj.

Sadece beyaz eşyalar ve mobilyalar değil elbiseler ve kişisel eşyalarda poliçe teminatı içerisindedir. Bunun için sigorta yapılırken tümü yeniden alınacakmış gibi değer saptanmalıdır. Bir hasar gerçekleştiğinde ikinci el eşya alınmayacağına göre yeni alım bedeline göre sigorta yaptırılmalıdır.

Bu tip özellik arz eden eşyalar poliçede bedel belirtilerek yer almalıdır. Ancak antika değeri göreceli bir değer olduğu için sigortaya konu olmaz.

Şirketten şirkete değişmekle birlikte, poliçede belirtilmek koşulu ile ziynet eşyalarına belli rakamlara kadar sınırlı teminat verilmektedir. Kasa varsa verilecek teminat bedeli bir miktar daha yüksek olabilmektedir.

Altın denildiğinde ziynet eşyaları kastedilir. Çeyrek, yarım ve lira gibi tasarruf araçları sigorta kapsamında değildir.

Hırsız girer de bir şey almazsa sorun yoktur. Alırsa sigorta ödemez.

Yanan şeyler kül olup uçmaz. Tespite elverecek kalıntılar mutlaka olur.

Beyaz eşyaların faturası sizde olmasa da satıcı firmadan temin edilebilir. Sorun olmaz.

Eskime ve aşınmaya dayalı arızalar sigorta kapsamına girmez. Yıldırım düşmesi veya ani voltaj yükselmesinden kaynaklı arızalar sigorta kapsamındadır. Cihaz hasarları ile ilgili belli kısıtlar ve kesintiler söz konusudur.

Konut Sigortası yapılırken eşya bedeli de ayrıca belirtilerek poliçeye dâhil edilmektedir.

Konut sigortalarında bina ve eşya ayrı ayrı sigorta edilebiliyor. Binanın sigortası babanızın adına, eşyaların sigortası ise sizin adınıza yapılmalıdır.

Bina ve eşya değerleri ayrı ayrı belirlenmelidir. Binanın değeri yeniden yapım değeridir. Bu da genellikle Bayındırlık Bakanlığının her yıl için belirlediği m2 maliyet bedelinin daire yüzölçümü ile çarpılmasıyla elde edilir. Arsa değeri sigorta dışın tutulur. Çünkü arsaya bir şey olmaz. Eşya bedeli ise tüm eşyalar ve kıyafetlerin yeniden alım bedeli üzerinden belirlenmelidir.

Poliçe başlangıç tarihinden önce gerçekleşen hasarlar, rücu edilecek olsa dahi genel şartlar gereği teminat dışıdır. Kaldı ki rücu işlemi içinde hasarın doğru bir hasar olması gerekmektedir. Hasardan sonra yapıldığı ortaya çıkan bir poliçeden dolayı rücu işlemi de yapılamaz

Bina ve eşya değerleri ayrı ayrı belirlenmelidir. Binanın değeri yeniden yapım değeridir. Bu da genellikle Bayındırlık Bakanlığının her yıl için belirlediği m2 maliyet bedelinin daire yüzölçümü ile çarpılmasıyla elde edilir. Arsa değeri sigorta dışında tutulur. Çünkü arsaya bir şey olmaz. Eşya bedeli ise tüm eşyalar ve kıyafetlerin yeni alım bedeli üzerinden belirlenmelidir.

Bina ve eşya değerleri ayrı ayrı belirlenmelidir. Binanın değeri yeniden yapım değeridir. Bu da genellikle Bayındırlık Bakanlığının her yıl için belirlediği m2 maliyet bedelinin daire yüzölçümü ile çarpılmasıyla elde edilir. Arsa değeri sigorta dışında tutulur. Çünkü arsaya bir şey olmaz. Eşya bedeli ise tüm eşyalar ve kıyafetlerin yeni alım bedeli üzerinden belirlenmelidir.

Asistan hizmetleri kapsamında servis ücreti karşılanır. Herhangi bir malzeme kullanması durumunda bunu sigortalı karşılar.

Marka, model, seri numarası ve bedel belirtilerek poliçeye işlenmişse ödenir. Koyulacak bedelin piyasa değerinden yüksek gösterilmesi halinde piyasa değeri üzerinden ödeme yapılır.

Genellikle her evde bulunmayan standart dışı eşyalar, “özellik arz eden eşya” olarak poliçede ayrı ayrı belirtilmelidir.