İşyeri Sigortası - Sık Sorulan Sorular
Yangın, Hırsızlık, Deprem, Sel, Terör ve Kötü Niyetli Hareketler, Cam Kırılması gibi işyeri ile ilgili akla gelebilecek her türlü tehlike bu sigortanın kapsamındadır. Sadece işyeri değil, bir hasar durumunda komşulara gelen zararları da kapsar.
Kiracının, kepengi kendi yaptırdığını fatura ile belgelemesi ve bu durumun poliçede belirtilmiş olması halinde ödeme yapılır. İşyerinin binası sigortalı ise sorun yok. Ödeme yapılır. Bu sebepledir ki kiracı olarak faaliyet gösterilen işyerlerinin binası da sigorta edilmelidir. Sonuçta işyeri binasında oluşacak hasardan kiracı sorumludur. Bir kiracı kiraladığı yeri, aldığı gibi teslim etmek zorundadır.
Hepsi yok olabilir. Sigorta dilinde tam ziya diye adlandırdığımız bu durum her zaman söz konusudur. Buna rağmen yarı bedelden sigorta yapıldığı takdirde, oluşan bir hasarın tespit edilen değerinin de yarısı ödenir. Gerekçe, malın yarısının sigorta edilmiş olması ve bundan dolayı zarar gören malın da yarısının sigortalı kabul edilmesi. Hasar tespitine gelen eksper bu durumu mercek altına alır. Dolayısıyla sigorta yaptırırken gerçek bedel esas alınmalıdır. Biz Ordu Sigorta olarak bu konuda hassas davranıyor ve eksik bedelle sigorta poliçesi düzenlemiyoruz.
Hırsız girer de bir şey almazsa sorun yoktur. Alırsa sigorta ödemez. Hırsızlık, kapalı bir alana çeşitli yöntemlerle girilerek yapılan bir eylemdir. Açık bırakılan yerden bir mal alınmışsa bunun adı aşırmadır. Hırsızlık olarak nitelendirilmez ve bu sebeple poliçe kapsamı dışında kalır.
Bu yapılan işlem riziko analizidir. İşyeriniz çok riskli görüldüğü için teklif verilmemiştir. Bu da olağan bir durumdur. Derenin içine işyeri açılmışsa bu bir risk değil, ilk selde olacağı belli bir hasardır. Bu da sigortanın konusuna girmez. Bilindiği üzere olması muhtemel rizikolar sigortanın kapsamı içindedir. Biz buna ani ve beklenmedik olay diyoruz.
Sigortanın yapacağı ödemelerde hasarın tespiti esastır. Hasar tespit olanağını ortadan kaldırdığınız için ödeme yapılmaz. Hasar gören malın cinsi, kalitesi, miktarı ne kadar? Hasar durumu nedir? Değerlendirme olanağı var mıdır? Hasar tespitinde bu hususlar göz önüne alınır. Olayımızda, hasarlı mal ortada olmayınca bu tespit olanaksız hale gelmiştir. Eksper tespit yapamayınca ödeme yapılamaz.
Değiştiremezsiniz. Sigorta Şirketi tüzel kişiliğini Ordu’da temsil edebilmemiz için bize vekâlet veriliyor. Böyle bir şeyi kabul edersek, bize duyulan güveni suiistimal etmiş oluruz. Bir başka deyişle emanete hıyanet etmiş oluruz. Siz bu teklifi yaparken işin bu boyutunu düşünmediniz sanırım.
Sigorta Şirketi bu çalışmayı yaparken aynı zamanda size de bir tür danışmanlık hizmeti vermektedir. Bütün bunların yapılmış olması halinde de hasar gerçekleşebilir. Sizden istenilen önlemleri aldığınızda Sigorta Şirketi daha ucuz teklif sunabilecektir. Önlemler hasar riskini düşürebilir ancak, sıfırlamaz.
Sizin anlattığınız olay hırsızlık değil, aşırma. Bu sebeple ödeme yapılmaz. Hırsızlık kapalı bir alana girilerek mal çalınması demektir. Siz işyerinde iken kapalı değilsiniz.
Maalesef alamazdınız. Açık kapıdan girilerek mal alınması aşırma sayılacağından, bu da sigortanın konusuna girmeyeceğinden ödeme yapılamazdı. Bir olayın Hırsızlık sigortasının kapsamına girmesi için yasadaki hırsızlık tanımlamasına uyması gerekir.
Hasarın türüne göre değişmekle birlikte, öncelikle bizi haberdar ettikten sonra çeşitli açılardan fotoğraf çekmelisin. Hasarın büyümesinin engelleme şansı varsa bu çalışmayı yapmalısın. Bundan sonra yapılacakları Ordu Sigortanın hasar sorumlusu belirleyecektir. Hasar sorumlusu detaylı fotoğraflar çektikten sonra şirketten onay alarak temizleme izni verebilir. Temizlik esnasında hasarlı mallar muhafaza edilecektir.
Değil. Sigorta eksperleri bağımsız çalışan serbest meslek erbabıdır. Sigorta şirketleri hasar bildirimlerini onlara yönlendirirler ve hasarın tespit edilmesini isterler. Bu iş için belli tarifeler üzerinden onlara ücret öderler. Sigorta Eksperlerinin amacı, gerçek zararı tespit etmektir. Aslında bir nev’i hakem vazifesi görmektir.
Poliçede sayılı hasarlardan herhangi birinden kaynaklı iş durması halinde ödeme yapılmaktadır. Corona salgını ile ilgili olarak işyeri poliçesinde bir teminat söz konusu değildir. Salgınlar istisnai bir durumdur. Sürekli karşılaşılan bir durum olsaydı, Sigorta Şirketleri bunu da içeren poliçeler geliştirirlerdi.
En azından işyerinde bulunan mal kadar fatura olmalı. Özellikle hırsızlık hasarında fatura önemli. Çalınan mallar gitmiş. Raflar boş. Neyle ispat edeceğiz? Fatura ile. Diğer hasarlarda hasarlı mal tespite olanak verir. Ancak, toplam sigorta bedeli ile resmi stok seviyesinin uyumlu olması hasarın sorunsuz ve hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar. Teknolojinin getirdiği denetim olanakları bundan böyle ticaretin kayıtlara dayalı yapılmasını gerektirecektir. Bir an önce buna uyum sağlamak gereklidir.
O zaman şöyle bir soru sormamız lazım. Hangi köşeyi sigorta edelim? Böyle bir şey olmaz. Eksik sigorta söz konusu olur. Böyle bir durum sigorta mantığına ve sözleşmenin ruhuna aykırıdır. Ayrıca, Yangın hasarlarında hasarı büyüten şey, yangının kendisinden çok yangın söndürme çabalarıdır. Yangın yayılma rizikosu yüksek bir hasar olduğu için, bunu önlemeye yönelik olarak itfaiye yangın alanında tam yetkiye sahiptir. İtfaiyeye yangını şu şekilde söndür diyenlere hortum tutulur. Aklı başına gelsin diye. İtfaiye yangını en hızlı nasıl söndürecekse oradan girer. Bu nokta yangının henüz sirayet etmediği köşe de olabilir. Şu da bilinmelidir. Malın çoğu ateşten değil, sudan ve dumandan zarar görür.
Hırsızlık durumunda sorun çıkar. Yangın ve sel gibi hasarlarda, zayi olan malın kalıntısı tespite olanak vereceğinden ödeme yapılır. Normalde sigorta hukukuna göre bunun da ödenmemesi gerekir. Ancak ülkemizde kayıt dışı ticaretin yaygın olması ve bir nevi ticaretin kuralı gibi işlemesi sebebiyle böyle bir kabul oluşmuştur. Bu durum genellikle küçük ölçekli ve kurumsal olmayan işletmelerde söz konusudur. Son yıllarda bu konuda göreceli bir düzelmeden söz edilebilir.
Malın işyerinize maliyetini esas almalısınız. Eskiden alınmış mallarda fiyat artışı varsa yeni alım fiyatı üzerinden sigorta edilmelidir. Biz buna yerine koyma değeri diyoruz.
Maalesef karşılamaz. İşyeri sigortaları, birçok teminatı içeren paket sigortalardır. Çok sayıda teminatın içerisinde bu teminat yoktur.
Ticari mallar konut sigortasının kapsamı dışında olduğundan, ödenmez.
Resmi muhasebe kayıtları tutulması ve paraların kilitli kasada tutulması şartıyla kasa teminatı verilebilmektedir.