İşveren Sorumluluk Sigortası
İşverenle bir hizmet sözleşmesi olan ve Sosyal Sigortalar Kanunu’na bağlı işçiler bu sigortanın kapsamı içine girmektedirler.
Bir iş kazası gerçekleştiğinde, işçinin kendisi ve yakınları ile kamu otoritesi tarafından yöneltilen tazminat talepleri teminat altına alınmaktadır.
Bir iş kazası neticesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu devreye girmekte ve tedavi giderlerini karşılamaktadır. Gereken durumlarda belirli tazminat ödemelerini de yapmaktadır.
Ancak…
İş kazasının oluşumunda işverene bir kusur bulunması durumunda, Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı tüm harcamaları işverenden talep etmektedir. Bu talepler sadece tedavi giderleri ile sınırlı değildir. Sürekli Sakatlık söz konusu ise, ödenecek tüm tazminatlar ve malul aylığı da işverene rücu edilmektedir.
İlaveten, işçinin veya yakınlarının yasal yollara müracaat etmek sureti ile Sosyal Güvenlik Kurumunun verdiği tazminatların üzerinde taleplerde bulunması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu konularda uzmanlaşmış hukuk büroları, işverenleri büyük miktarlı maddi ve manevi tazminatlara mahkûm ettirmektedirler.
Çalışma yasaları, işçi çalıştırma ortamını ve şartlarını en ince ayrıntılarına kadar kurallara bağlamıştır. Bu kuralların birçoğu, teoride güzel ve faydalı olmasına karşın iş ortamında hayata geçirilmesi için işçinin ve işverenin birlikte disiplinine ihtiyaç duyulmaktadır.
Toplumda var olan iş yapma kültürü ve disiplin anlayışı, münferit kişilerin düzeltebileceği şeyler değildir. Seviyesi düşük rekabet ortamı da belli maliyetler içeren iş güvenliği kurallarının uygulanması önünde bir engeldir. Bundan dolayıdır ki… İş kazalarının sayısı ve can kayıpları yönünden dünya ortalamalarının üst sıralarında yer almaktayız.
Dolayısıyla, meydana gelen iş kazalarını takiben ilgili devlet kurumlarınca yapılan tespitlerde çoğunlukla işverenler kusurlu bulunmakta ve bundan dolayı yukarıda bahsedilen ciddi tazminat ödemeleri ile muhatap olmaktadırlar.
İşveren Sorumluluk Sigortası, böyle durumlara karşı işvereni güvence altına alan bir sigorta ürünüdür.